Civil Jogok

Állam-civil kapcsolatok: nemzetközi konferencia 2011. január 11.

Az Ökotárs Alapítvány Civil-Társ programja 2003 óta tevékenykedik a hazai civil szektor fejlődését és fenntarthatóságát támogató jogi-szabályozási környezet megteremtése érdekében. Civil szervezeti vezetők, jogászok és szakértők széles körével együttműködve kutatások és elemzések támogatásával koncepciókat és konkrét javaslatokat készít és juttat el a döntéshozóknak, az államigazgatás és a törvényhozás képviselőinek.

E  sokéves törekvés szerencsésen találkozott az új kormány nyáron meghirdetett kezdeményezésével, amely a teljes nonprofit joganyag felülvizsgálatát és újraszabályozását irányozta elő, kérve ehhez a civil szervezetek véleményét és javaslatait is.

Egyebek mellett ez ösztönözte az „Állam-civil Kapcsolatok: Mire jó és miért probléma a civil szervezetek támogatása?” című konferencia megszervezését 2010. november 25-én.

Az Országgyűlés Emberi jogi, Civil, Kisebbség- és Vallásügyi Bizottságának jóvoltából a Képviselői Irodaházban kerülhetett sor az eseményre, amelynek társszervezői voltak az Európai Nonprofit Jogi Központ (ECNL), és romániai testvérszervezetünk, a Polgár-Társ Alapítvány is.A konferencia másik apropóját az elmúlt másfél-két évben elvégzett kutató és koncepcionális munka eredményeinek bemutatása adta, különösen két témakörben: a közhasznúsági rendszer reformja, mint az állami-civil kapcsolatok közvetett; illetve a támogatási-finanszírozási viszonyok problémája, mint ennek közvetlen formája. A konferenciát dr. Lukács Tamás, a Bizottság elnöke nyitotta meg; a kormányzati elképzeléseket és azok ütemezését dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium), a támogatási eljárások átalakítására vonatkozó terveket pedig dr. Kajdi Ákos főosztályvezető (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) mutatta be. A hazai előadók – Móra Veronika (Ökotárs), Bullain Nilda (ECNL) és Bíró Endre (Jogismeret Alapítvány) – mellett külföldi civil és kormányzati szakemberek panelbeszélgetésekben ismertették a közép-európai országokban zajló hasonló jogalkotási folyamatokat és azok tapasztalatait, és lehetőség volt a hallgatóság kérdéseinek megválaszolására is.

A témában rendezett minden eddiginél – talán - nagyobb szabású konferencián több, mint száz fő vett részt: többségükben civil szervezetek képviselői az ország minden pontjából, de érdeklődök jöttek különböző minisztériumokból, önkormányzatoktól és más intézményektől is.

A konferencia megrendezését az Európa Unió „Európa a Polgárokért” programja támogatta.

A konferencián elhangzott előadások letölthetők alább

________________________________________

A civil szervezetek közvetett támogatása: a közhasznúság kérdései

________________________________________

A civil szektor finanszírozása – kihívások és megoldások az új tagállamokban

A beszélgetés középpontjában a civil szervezetek kormányzati támogatásának szabályai, eljárásai és feltételei állnak, azaz kevésbé annak kérdése, hogy mit és mennyivel finanszíroz az állam, sokkal inkább az, hogy a támogatások hogyan és milyen rendszerben kerülnek kiosztásra és felhasználásra, milyen szerződéses és ellenőrzési feltételek mellett.

________________________________________

A civil szervezetek közvetlen állami támogatása Magyarországon

szólj hozzá! | Közigazgatás és civil együttműködés - jó gyakorlatok, elemzések