Civil Jogok

Állam-civil kapcsolatok: nemzetközi konferencia 2011. január 11.

Az Ökotárs Alapítvány Civil-Társ programja 2003 óta tevékenykedik a hazai civil szektor fejlődését és fenntarthatóságát támogató jogi-szabályozási környezet megteremtése érdekében. Civil szervezeti vezetők, jogászok és szakértők széles körével együttműködve kutatások és elemzések támogatásával koncepciókat és konkrét javaslatokat készít és juttat el a döntéshozóknak, az államigazgatás és a törvényhozás képviselőinek.

E  sokéves törekvés szerencsésen találkozott az új kormány nyáron meghirdetett kezdeményezésével, amely a teljes nonprofit joganyag felülvizsgálatát és újraszabályozását irányozta elő, kérve ehhez a civil szervezetek véleményét és javaslatait is.

Egyebek mellett ez ösztönözte az „Állam-civil Kapcsolatok: Mire jó és miért probléma a civil szervezetek támogatása?” című konferencia megszervezését 2010. november 25-én.

tovább szólj hozzá! | Közigazgatás és civil együttműködés - jó gyakorlatok, elemzések

Helyi érdek - helyi érték - Tanulmány a civil - önkormányzati együttműködésről

Magyarországon ezidáig nem készült átfogó elemzés a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek együttműködésének hátteréről. Annak ellenére, hogy számos településen több évtizedes múltra tekint vissza – a kezdetben elsősorban informális, majd egyre inkább formális úton történő – együttműködés, amely mind a helyi közigazgatás, mind pedig a civilek működését nagymértékben befolyásolja, csak  most, 2008 tavaszán jelent meg Bullain Nilda és Csanády Dániel könyve a helyi együttműködés hátteréről Helyi érdek, helyi érték – Útmutató a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek közötti együttműködések jogi és intézményes hátteréhez címmel.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által közzétett a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény tervezetéről 2010. október 2.

A tervezet értelmében a társadalmi egyeztetés csak a törvényekre, a kormány- és miniszteri rendeletek tervezeteire terjed ki és nem érint olyan kormányzati dokumentumokat, amelyek tartalmukat tekintve akár nagyobb horderejűek, illetve a társadalmi folyamatokat hosszabb távon meghatározóak, mint az említett jogszabályok köre.

tovább szólj hozzá! | Közigazgatás és civil együttműködés - jó gyakorlatok, elemzések

Valódi Civil Partnerségért Díj 2010. július 1.

A „Valódi Civil Partnerségért díj” keretében civil szervezetek olyan helyi – önkormányzati vagy területi – közigazgatási intézményeket jelölhetnek, melyek a civilekkel való példás, partneri magatartásról tettek tanúbizonyságot

tovább szólj hozzá! | Közigazgatás és civil együttműködés - jó gyakorlatok, elemzések