Civil Jogok

Alapkérdések az Alapítványokról - Az alapítványi szabályozás reformjának szükségessége Magyarországon

A Polgári Törvénykönyv (Ptk) új koncepciója idén a Parlament elé került.  Egy ilyen reform hatalmas vállalkozás, több ezer paragrafusnyi joganyag teljes, koncepcionális és szövegszerű revízióját igényli, a cselekvőképesség meghatározásától a családjogon és az öröklésen át a szerződéses és felelősségi viszonyokig számos jogterületet felölelve. Ezért nem is különösebben meglepő, hogy a hosszas előkészületek ellenére is kimaradt egy szabályozási terület koncepcionális reformja, amelyre pedig égető szükség volna: az alapítványi szabályozásé.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján 2008 júniusában közzétett Ptk tervezet ugyanis, bár számos érdemi változtatást tett az alapítványok szabályozásában, annak alapjait – így az alapítvány, mint jogi forma koncepcióját és az abból következő szervezeti irányítási és működési modellt - érintetlenül hagyta.

Az alább letölthető tanulmány célja, hogy rávilágítson arra, miért szükséges és hogyan lehetséges az alapítványi szabályozást alapvetően megváltoztatni annak érdekében, hogy a nonprofit szektor eme jelentős szegmense tovább fejlődhessen, és érdemben hozzá tudjon járulni az égető társadalmi problémák enyhítéséhez Magyarországon. 

Letölthető anyagokFileméretLetöltés
alapitvanyi_szabalyozas_reformjarol.doc189.5 kB