Civil Jogok

Az Ökotárs véleménye és javaslatai a Civil törvényhez 2011. július 2.

Az Ökotárs Alapítvány véleménye és javaslatai az egyesülési jogról valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvénytervezettel kapcsolatban

A jelenlegi tervezet elkészítésével a magyar civiljogi szabályozás új mérföldkőhöz érkezett.
A tervezet előkészítő folyamatainak értékeléseként kijelenthető, hogy előremutató volt a Kormány eljárása, amellyel a civil szervezetek köréből is bevont szakértőket a Kormány a nyilvános tervezet előtt a tartalmi elemek kialakításába. Javasoljuk ezt a jó gyakorlatot kibővítve, konzultációkkal kiegészítve folytatni a továbbiakban is.

A tervezet tartalmi értékeléseként meg kell jegyezni, hogy a szabályozás egyes – az utóbbi években a civil szervezetek által több alkalommal, több fórumon szorgalmazott – elemei pozitív irányú változást mutatnak, ami egyértelműen jelzi, hogy a kodifikáció során a civil szervezetek véleménye is részben meghallgatásra került. Ugyanakkor olyan új elemek is bekerültek a tervezetbe, amelyek vagy rendszerszintű további gondolkodást vagy apróbb módosításokat igényelnek. Olyan jogintézmények rendszerszintű újragondolására van feltétlenül szükség, mint a civil társulás vagy a közhasznúság.


Az Ökotárs Alapítvány mindig is elkötelezett volt abban, hogy a civiljogi szabályozást figyelemmel kísérje, jobbító szándékú javaslatait megtegye. Az Ökotárs Alapítvány a tervezet előkészítése óta következetes javaslatai tartalmi lényegét illetően, tehát e helyütt régóta ismert javaslataink éppúgy szerepelnek, mint az új elemekre adott reakciók.
Hangsúlyozandó, hogy a tervezet összességében előremutató, modern, a civil szféra szempontjából helyes irányú: véleményünk szerint az itt, általunk is bemutatott problémák kezelésével a jelenlegi helyzethez illeszkedő, valódi pozitívumként értékelhető új civil törvény születhet.


Javaslatainkat az alábbi táblázatban úgy fogalmaztuk meg, hogy jól látható legyen, melyik szakasz kapcsán milyen problémát érzékelünk, és azt hogy javasoljuk kezelni. Reméljük, ezzel hozzájárulhatunk a tervezet fejlődéséhez és kiérleléséhez is.

Móra Veronika
Ökotárs Alapítvány
move@okotars.hu

Letölthető anyagokFileméretLetöltés
etv_velemeny_okotars_110630.doc245.5 kB
szólj hozzá! | Az új civil törvény és a jogi szabályozás alapjai