Civil Jogok

Hol lesz a szervezet székhelye?

Kérdés: 
Egyikünk otthonában gyűlünk össze
Válasz: 

Abban az esetben, ha valamely tag (alapító) otthonában gyűlnek össze a szervezet tagjai (legyen ez az alapítvány kuratóriuma vagy az egyesület legfőbb szerve), szükség van a székhely tulajdonosának, bérlőjének a hozzájárulásra az ingatlan használatához.

Kérdés: 
Egyik ismerősünk otthonában gyűlünk össze
Válasz: 

Minden gond nélkül megoldható: fontos a székhelyhasználati hozzájárulás (megállapodás) a tulajdonos (vagy akár a bérlő) részéről, ebben az esetben a székhely (és a legfőbb szerv gyűlésének a helye) is lehet olyan ingatlan területén, ami egyik tag tulajdonában (vagy bérletében) sincs.

Kérdés: 
A helyi önkormányzat egyik művelődési házában szoktunk összegyűlni
Válasz: 

Lehetőség van rá, hogy itt legyen a székhely, ha a művelődési ház képviselője székhelyhasználati hozzájárulást ad a szervezet számára a művelődési házban.

Kérdés: 
Egyik ismerősünk szervezetének bérelt irodájában gyűlünk össze
Válasz: 

Erre ugyanaz a székhelyhasználati hozzájárulás vonatkozik: a székhelyhasználati hozzájárulást a bérlő is megadhatja. Ez esetben arra kell vigyázni, hogy a bíróság vélhetően nem látja biztosítottnak a székhelyet akkor, ha a bérleti jogviszony rövid időn belül lejár (például ameddig a nyilvántartásba vételi eljárás jogerősen be sem fejeződhet), és ekkor – bár nem kell benyújtani – a bérleti szerződést a bíróság bekérheti.